Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post

(ankaper)
Wiking
Moja córka chodzi do przedszkola 5 dni w tygodniu czyli tzw. 100% Płacę 2300 za przedszkle i 290 za jedzenie. Mam to rozbite na fakturze którą dostaję z komuny. Nie daję dziecku matpaki. Do przedszkola musiałam zaniesc ciepłe nieprzemakalne ciuszki, dres, i inne potrzebne rzeczy do przebrania w razie jak wróci ze spaceru mokra.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
Mój synek chodził do dwóch różnych przedszkoli, w których spędził w sumie 2,5 roku. Teraz chodzi do szkoły. Jedno z przedszkoli było prywatne, jedno komunalne. Za oba płaciłam podobną kwotę, ok.2500 nok. W jednym było pełne wyżywienie, w drugim częściowe. Do matpakke wkładałam to co uznałam, ilość była zależna od liczby posiłków. Zresztą większość rzeczy jest ustalanych przez kierownictwo przedszkola, dlatego są różnice. Trzeba zapytać i już. Sama pracowałam w jeszcze innym przedszkolu przez 1,5 roku. Co do ubierania dzieci, gdy wychodzą na zewnątrz, to całą odzież dostarczają rodzice. Wychowawcy pilnują, żeby dziecko zakładało to co jest potrzebne z w zależności od pogody, ale dzieci nie zmusza się do szali i rękawic, jeśli nie chcą. Uważam, że nie ma co dramatyzować, bo jako Matki Polki jesteśmy przewrażliwione. Chuchamy i dmuchamy na nasze dzieci, a później chorują. Może warto dać im trochę luzu, to się zahartują. Ja mojego synka nie gnębię i jest zdrowy. Poza tym im dłużej przebywam w Norwegii (4 lata), tym bardziej dystansuję się do wielu rzeczy i coraz więcej mi się podoba.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Kinga Treczyńska
(pokusa fodnes)
Wiking
Za przedszkole 2300 plus wyżywienie. Razem 2530. 5 dni w tygodniu. Córka chodziła do przedszkola do 3 lat a teraz dla starszaków. Wszędzie jest fantastycznie. ubrania dają rodzice według uznania- ja uważam, że świetny jest undertoy plus spodnie- fleece. Co do jedzienia. Matpakke- czyli kanapka, jogurt, mandarynka. Około 11 jest posiłek w przedszkolu- zależy od dnia tygodnia- czasem kanapki, czasem zupy, czasem parówki i tak dalej. Około 14 matpakke plus sterta owoców. Pobyt na dworzu?- We wcześniejszym przedszkolu ok. 5 godzin. Teraz około 3. to zależy od tego czy dziecko chodzi do tzw. naturbarnehage. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(czarna dama)
Wiking
Hei,
jestem pedagogiem w norweskim przedszkolu, tak wiec wiem "z czym sie to je"
Odplatnosc za przedszkole zalezy od warunkow ,poziomu i standardu przedszkola.
W miejscu gdzie pracuje rodzice placa 3300 + 390 kr za posilek i raz na 2 miesiace przynosza do przedszkola 5 kg owacow.Dzieciaki sporzywaja 2 razy w tygodniu cieply posilek a w pozostale dni kanapki.Drugie sniadanie do przedszkola przygotowuja rodzice tz. matpake jest obowiazkowa.Jesli chodzi o niedoubierane dzieciaki to bzdura, my opiekunowie dbamy o to aby dziecko mialo czapke,cieply dres,renkawiczki itd.Dzieci same zrzucaja ubranie jak maja na to ochote a wychowawca nie jest czasem w stanie dopilnowac i przypilnowas 12 szalejacych dzieciakow- uwierzcie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Wiking
renkawiczki?pani pedagog=rękawiczki ;P
to jak to jest w koncu z opłata za przedszkole?ustala przedszkole czy wylicza sie kazdemu indywidualnie wg zarobków?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
muszelka napisał:to jak to jest w koncu z opłata za przedszkole?
ustala przedszkole czy wylicza sie kazdemu indywidualnie wg zarobków?

USTALA PRZEDSZKOLE WG TABELI NA PODSTAWIE INDYWIDUALNEGO ZAROBKU ... !
---
I NIE WAŻNE JEST , CZY TO JEST PRZEDSZKOLE PAŃSTWOWE , CZY TEŻ PRYWATNE ...!

---
Wniosek składa się w Komunie w odpowiednim dziale i to komuna przydziela dane przedszkole z wyliczoną opłatą !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
renkawiczki?pani pedagog=rękawiczki
czytac nie umiesz
napisala wyraznie
jestem pedagogiem w norweskim przedszkolu

i do tego nie potrzebuja nawet polskiej podstawowki
tylko norweskie wyksztalcenie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
476 Postów
zdzi ra
(zdzira)
Wyjadacz
...nie dziwota,ze pozniej wyrastaja durnie!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
patim napisał:renkawiczki?pani pedagog=rękawiczkijestem pedagogiem w norweskim przedszkolu
i do tego nie potrzebuja nawet polskiej podstawowki
tylko norweskie wyksztalcenie

Moim zdaniem to słowo renkawiczki zostało napisane tak a nie inaczej , ponieważ osoba pisząca nie miała polskich znaków literowych ...
---
Dlatego te RENkawiczki są napisane bardziej fonetycznie , by było zrozumiałe znaczenie ...!!!
---
Gdyby napisała REKAWICZKI to dopiero była by czarna magia ...!!! .
Pomijam już to iż pisząca Osoba , czepiła się kogoś z przed CZTERECH LAT ... !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
476 Postów
zdzi ra
(zdzira)
Wyjadacz
p/s:
przypomiala mi sie,kolejna pani 'pedagog' niejaka (i nijaka!) barbara!
ta,to se nawet kacik jezyka (na MN zalozyla!) coz za megalomania!!

a fucktycznie,to tylko kolejna cwaniara,udajaca pania uczycielke!
ostatnio (z tego co pamietam) na jakis prywatnych kursach,na polnocy no...a glupiemu radosc!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok